Sales (Verkoop & Vertegenwoordiging)

BSO - Specialisatiejaar
derde graad
derde jaar

In het Beroepssecundair Onderwijs (BSO) ligt het accent meer op de praktijk dan op de theorie. Je krijgt weinig algemene vakken. Je doet zélf, probeert zélf en krijgt zo ervaring in het beroep. Het volgen van een specialisatiejaar levert je niet alleen een doorgedreven specialisatie in je vakdomein, maar ook een diploma secundair onderwijs.

vakken
lesuren
Levensbeschouwing
2
Frans
2
Lichamelijke opvoeding
2
Project algemene vakken
6
Toegepaste economie
6
Verkoop
2
Public relations
2
Stage
8
Totale uren
30
Sales

Deze richting is uniek in West-Vlaanderen!

Heb je zin om een sales professional te worden? Heb je interesse voor de zakenwereld en wil je je sociale en communicatieve vaardigheden aanscherpen? Dan is het specialisatiejaar Sales op jouw lijf geschreven.
Tijdens dit specialisatiejaar doe je veel praktijkervaring op en leer je de finesses van het vak van verkoper en vertegenwoordiger. Communicatie staat centraal: je leert jezelf voorstellen en klanten te woord staan (telefoneren, informeren, bestellingen opnemen, verkopen, afrekenen). Je leert Frans voldoende beheersen om je later in eenvoudige en voorspelbare beroepssituaties te kunnen behelpen.

Gaandeweg leer je commercieel denken en werken, je leert klantenrelaties verzorgen en verder uitbouwen, producten voorstellen, promoten en leveren. Je wordt getraind in het omgaan met klachten, in het spreken voor groepen, in het geven van demonstraties. Stages bieden je de gelegenheid om de aangeleerde technieken en vaardigheden toe te passen.

Na deze opleiding ben je klaar voor de arbeidsmarkt, maar verder studeren kan ook. Afhankelijk van je capaciteiten, interesse en inzet kan je verder studeren in tal van specialisatiejaren, Se-n-Se-opleidingen, graduaatsopleidingen of professionele bachelors. Mogelijke beroepen na deze opleiding zijn (key) account manager, sales (assistant) manager, zelfstandig ondernemer, winkelmedewerker, demonstrateur , marktkramer, productmanager, visual merchandiser en kassamedewerker. 

"Deze opleiding heeft mij geleerd om zelfstandig, commercieel en professioneel te werken in een succesvolle onderneming." (D.S.)
Eerste graad

In de brede eerste graad krijg je een algemene vorming en proef je in het eerste jaar al van enkele modules. Op basis van je talenten en competenties kies je in het tweede jaar voor een bepaalde optie.

Tweede graad

Je kiest vervolgens voor een richting die bij jou past in het algemeen, technisch of beroepssecundair onderwijs. In ASO en TSO kies je zelf welke modules je volgt. In BSO werk je aan uitdagende projecten.

Derde graad

Als jongvolwassene bereiden we je voor op de toekomst via theorie en praktijk. In ASO en TSO selecteer je ook opnieuw zelf je modules. BSO-richtingen sluiten bij ons af met een specialisatiejaar.